Joomla Free Template by FatCow Hosting

Akcija

Akcijska cijena cijepljenja protiv mačje leukemije za 152,50kn!

Snizili smo cijene kastracije/sterilizacije mačaka!! Cijena za mačke sada iznosi 360kn, a za mačore 280kn. ponuda vrijedi do 28.2.2018.

 

Mačja leukemija

Written by Ana-Maria Bljaić, DVM

Virusna mačja bolest kod koje ovisno o tipu virusa dolazi do imunosupresije, stvaranja tumora ili anemije.

Nakon infekcije virus se umnaža u tonzilama i regionalnim limfnim čvorovima odakle se nastavlja njegovo umnažanje u druge dijelove organizma.

Inficirane mačke izlučuju virus putem sline, u manjoj količini urinom, fecesom i suzama, mačka se najčešće zarazi preko sline bolesnih mačaka direktnim kontaktom (njuškanjem, lizanjem, preko posuda za hranu i vodu) i putem urina. Mladi mačići najosjetljiviji su na infekciju, a virus se prenosi vertikalno sa majke na potomstvo i horizontalno (sekretima i ekskretima) direktnim kontaktom bolesnih mačaka i zdravih jedinki.

Bolest nije prenosiva sa mačke na ljude. Simptomi variraju o visno o tipu virusa i stadiju bolesti, a obuhvačaju anemiju, bezvoljnost i smanjeni apetit, pojačano pijenje vode i pojačano mokrenje, proljev ili začep, krvavu stolicu, žuticu, kronične infekcije. Često je stvaranje mijeloičnih tumora, najčešće limfoma.

Bolest se dijagnosticira ELISA testom i imunofluorescencijom, a u praksi su nam dostupni testovi uz pomoć kojeg uz nekoliko kapi krvi za 10 min imamo rezultate.

Bolest  nije izlječiva i terapija se sastoji u liječenju sekundarnih infekcija, jačanju imuniteta vitaminsko-mineralnim dodacima i imunomodulatorima.

Svjedoci smo da slobodnoživuće mačke koje nisu pod kontrolom, predstavljaju opasnost za vlasničke mačke koje imaju vani slobodu kretanja, krvave tučnjave koje rezultiraju dubokim ranama redovito pokažu pozitivne testove na ovu bolest, uz to i na mačju sidu jer se u gradu nalazi veliki broj zaraženih mačaka. Kao preventivu provodimo cijepljenje, životinje pozitivne na FeLv preporučuje se držati u kući da se spriječi daljnje prenošenje infekcije na mačke u susjedstvu. Također savjetujemo kastraciju/sterilizaciju mačaka i redovite kontrole mačaka koje su testirane pozitivne na ovu bolest.

Hits: 71