Joomla Free Template by FatCow Hosting

Ljubimci u zimskim uvjetima

Written by Ana-Maria Bljaić, DVM

Zimsko vrijeme može donijeti mnoge brige savjesnim vlasnicima ljubimaca, a samo uredno i održavano krno biti će dobar izolator. Šišajte ljubimce prema potrebi, ne prekratko i zbjegnite nezgodno zapetljavanje krzna. Pazite na kratkodlake pse kao i na mlade, stare i bolesne pse, te im prema potrebi osigurajte kaputić da im vani u šetnji ne bude zima. Bitno je održavati i dlaku među mekušima da se na nju ne nakuplja prljavština, sol i ledene grudice. Tako se osigurava brže sušenje šapa jer vlaga pogoduje gljivicama. Nakon svake šetnje isperite šape ili barem prebrišite vlažnim ručnikom, osušite ih, te provjerite jesu li mekuši ispucale jer ih u tom slučaju treba zaštititi posebnim preparatom namijenjenom za njihovu njegu.

Radnim psima i onima koji više borave vani osigurate pojačanu prehranu jer troše više energije. Psima koji stalno borave vani osigurajte natkrivenu kućicu, okrenutu suprotno od smjera vjetra, a na vrata stavite ceradu, deblju tkaninu ili montirajte vratašca. Ležaj napravite od slame ili sijena. Redovito mijenjajte vodu za piće kako se ne bi smrznula.


Ljubimcu osigurajte toplo mjesto i unutar svoga doma, ali svakako pripazite na grijača tijela kako ne bi došlo do opekotina.


Ne ostavljajte mačke i male, kratkodlake pse predugo vani na hladnoći. Prije ulaska u automobil kucnite par puta po poklopcu motora jer se mačke često zavlače unutra kako bi se zaštitile od vjetra i hladnoće.
Pripazite da ne ostavljate antifriz negdje gdje bi životinje mogle doći do njega jer je sladak i mačke ga rado piju, što vodi do otkazivanja bubrega.

 

Hits: 25