Joomla Free Template by FatCow Hosting

Kognitivna disfunkcija

  Kako stare, tako mačke i psi mogu sve više patiti od kognitivne disfunkcije. Kognitivna disfunkcija je stanje povezano sa starenjem mozga, što u konačnici dovodi do promjena u svijesti, dezorijentiranosti i smanjenja reakcija na podražaje. Riječ je o neurološkom problemu, degenerativnom procesu u mozgu, propadanju moždanih stanica uzrokovanom nakupljanjem beta-amiloida, proteina koji se talože u tzv. senilne ploče.

  Znanstvenici još uvijek pokušavaju otkriti sve promjene koje se javljaju u mozgu životinja s kognitivnom disfunkcijom. Ove nakupine štetno djeluju na funkciju mozga. Istraživanja Alzheimerove bolesti kod ljudi dala su slične rezultate. Iako su početni simptomi poremećaja  blagi, kasnije sa vremenom i većom starošću psa promjene su uočljivije i vlasnici vrlo često potraže pomoć veterinara.

 Ponekad je simptome kognitivne disfunkcije teško razlikovati od simptoma starenja. To uključuje stvari kao što su usporavanje i smanjena aktivnost. Klinički znakovi kognitivne disfunkcije javljaju se u 67% pasa starijih od 12 godina. Postoje lijekovi koji mogu ublažiti kognitivno starenje, odnosno poticati moždanu cirkulaciju i vitamini koji mogu pomoći, no nažalost ovu bolest ne može ništa zaustaviti. Jedan od najčešćih poremećaja u ponašanju starijih pasa je anksioznost, odnosno tjeskoba koja može nastati zbog razdvojenosti od vlasnika. Takvi psi mogu biti destruktivni, često laju, zavijaju, grizu različite predmete, vrše nuždu po stanu ili pojačano sline. Dezorijentiranost se manifestira kao besciljno tumaranje, zurenje pred sebe, zapinjanje u nekom kutu ili na prepreci, pokušaj izlaska na pogrešna vrata, neprepoznavanje ukućana ili inače poznatih osoba, ponekad čak i agresivnost, ne reagiranje na vlastito ime ili naučeni poticaj. Aktivnost se smanjuje, i to drastično i čudno: pas više spava, a često se događa da puno spava, a kada postane aktivan besciljno hoda gore dolje po kući ili dvorištu. Vlasnici se vrlo često žale kako se pas šeće po noći umjesto da spava. Isto tako, opada mu i interes za igru i interakciju, kako s ljudima, tako i sa psima. Zaboravljaju se naučene higijenske navike, u težim slučajevima i do te mjere da pas ne reagira na podražaj mjehura ili crijeva, nego mokraća i izmet samo izađu iz njega.

  Ukoliko ste prepoznali neke od navedenih ponašanja kod svog psa, obratite se veterinaru kako bi se napravio detaljan neurološki pregled i isključile druge kronične bolesti, te eventualno prepisala terapija ako se ustanovi kognitivna disfunkcija. Preporuča se kvalitetna medicinska hrana hrana koja sadrži učinkovitu antioksidativnu formulu koja aktivno pomaže održavanju zdrave kognitivne funkcije, a sadrži također i sve potrebne vitamine i minerale, L-karnitin i omega–3 masne kiseline.

 

 

foto: Pixabay

Hits: 17