Joomla Free Template by FatCow Hosting

Akcija

Akcijska cijena cijepljenja protiv mačje leukemije za 152,50kn!

Snizili smo cijene kastracije/sterilizacije mačaka!! Cijena za mačke sada iznosi 360kn, a za mačore 280kn. ponuda vrijedi do 28.2.2018.

 

Alergije u kućnih ljubimaca

  Baš kao i ljudi, psi mogu pokazati alergijske simptome kada se njihov imunološki sustav počinje prepoznavati određene svakodnevne tvari kao opasne. Iako su ti alergeni su uobičajeni u većini okruženja i bezopasne za većinu životinja, pas s alergijama će imati ekstremne reakcije na njih. Alergeni mogu biti problematični, kada se udišu, progutaju ili kad dođu u kontakt sa kožom. Kao reakcija organizma javljaju se probavni, kožni ili respiratorni simptomi.

  Psi alergičari skloniji su sekundarnim bakterijskim i gljivičnim upalama kože koje dovode do gubitka dlake, ljuskanja kože i stvaranja krastica.

  Pasmine posebno izložene alergijama su: labrador i zlatni retriver, škotski terijer, zapadno škotski bijeli terijer, engleski i irski seter, engleski buldog, shar-pei, njemački ovčar, shih tzu.

  Prvi klinički simptomi javljaju se u dobi između 6 mjeseci i 3 godine. Ako se osjetljivost razvije na pelud biljaka karakter bolesti je sezonski. Kod alergija na grinje i kućnu prašinu simptomi traju cijele godine. Simptomi uključuju svrbež različitog intenziteta, crvenilo sa sekundarnim promjenama na koži, u interdigitalnom području, uškama, duž trbuha, perineumu, njušci.

  Alergije se dijagnosticiraju na temelju kliničke slike, a ukoliko se želi ustanoviti na što je točno životinja alergična potrebno je napraviti alergijsko testiranje iz krvnog seruma.

   Obzirom da se alergije ne mogu izliječiti potrebno je dosta truda da se stave pod kontrolu da bi se ublažili simptomi, bitno je izbjegavanje alergena koji uzrokuju reakcije, simptomatska terapija za kontrolu svrbeža i u novije vrijeme imunoterapija kojoj je svrha desenzibiliziranje životinje.

Hits: 1301